Warzywa z dipem czosnkowym

Osoby które nie jadły surowych warzyw z dipem koniecznie muszą spróbować tej przekąski.

DSC06126_a

Polecam ją jako przystawkę do grilla – zanim gorące dania wylądują na naszym stole.

Składniki

Dip:

  • kostka sera feta (może być light)
  • mały słoiczek dobrego majonezu
  • jeden ząbek czosnku

Warzywa:

  • marchewka
  • kolorowe papryki
  • ogórek zielony
  • kalafior
  • seler naciowa
  • cykoria
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 4 porcje
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

1. Ser feta rozcieramy na gładką masę, dodajemy majonez i zgnieciony ząbek czosnku (można dodać więcej, ale ostrożnie ponieważ ser feta wyjątkowo mocno podkreśla smak czosnku). Wszystko dokładnie mieszamy i dip gotowy!

2. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Paprykę także kroimy w słupki, kalafior lub brokuł dzielimy na małe „różyczki”. Seler i cykorią również dzielimy. SUROWE warzywa układamy na tacy i zajadamy się tą zdrową przekąską maczając warzywka w dipie.

Osoby które nigdy nie jadły surowego kalafiora czy brokułów zazwyczaj dziwnie reagują na tę przekąskę. Po spróbowaniu twierdzą jednak, że brokół najbardziej im smakuje.

Dip doskonale pasuje także do chipsów oraz jako sos do dań z grilla.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *