Tort krówką malowany

Smakiem tort przypomina krówki. Jest słodki, ale nie przesadnie. Lekki, puszysty, zniknął w oka mgnieniu. Tort na klasycznym biszkopcie, ale z nowym kremem: mascarpone z mlekiem skondensowanym. Całość ozdobiłam orzechami laskowymi w karmelu oraz własnymi karmelowymi wyrobami. Muszę przyznać, że smaki komponują się idealnie 🙂

DSC02037_b

 

Składniki:

Biszkopt (blat o śr. 24 cm):

  • 6 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru

Krem z mascarpone i mleka skondensowanego:

  • 500 g bardzo zimnego mascarpone
  • 250 – 300 g mleka skondensowanego słodzonego

Krem krówkowy:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 15 g brązowego cukru
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%

DSC02048_bDSC02043_b

 

Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Obie mąki przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając, albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do okrągłej foremki, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra i wstawiamy z powrotem do wyłączonego, otwartego piekarnika, żeby ostygł. Wyciągamy z blaszki i kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Kroimy na 3 blaty.

Kwaśną śmietanę podgrzewamy w rondelku (uważajcie, żeby nie przypalić), dodajemy drobno posiekaną czekoladę i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy krem. BARDZO MOCNO SCHŁODZONE mascarpone przekładamy do miski. Ubijamy mikserem, zaczynając od najniższej prędkości, stopniowo zwiększając do najwyższej. Kiedy już uzyskamy ładny, puszysty krem, dodajemy stopniowo mleko skondensowane, ubijając całość na najniższej prędkości miksera.

Blaty biszkopta przekładamy masą. Na wierzch i boki tortu też dałam krem, żeby zabezpieczyć biszkopt przez wsiąkaniem masy krówkowej.

Kiedy masa krówkowa wystygnie i zgęstnieje przekładamy ją na wierzch tortu, można też ozdobić nią boki. Ja zrobiłam to za pomocą specjalnego grzebienia do tortu, takiego jak ten.

Orzechy w karmelu:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • ok. 8 orzechów laskowych (możecie dać więcej)

 

Orzechy musimy przygotować min. dzień wcześniej. Będziemy do tego potrzebować np. styropianu, do którego możemy wbić wykałaczki z orzechami, albo po prostu użyć blatu i jakiejś ciężkiej książki czy deski  Zalewamy orzechy gorącą wodą, a następnie obieramy ze skórki i  nabijamy na wykałaczki. Przygotowujemy karmel: na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wodę i smażymy, aż osiągniemy pożądaną konsystencję i kolor. Maczamy orzechy w karmelu i albo wbijamy w styropian, albo kładziemy na brzegu blatu i przygniatamy książką. Chodzi o to, żeby karmel mógł swobodnie spływać z orzecha. Zostawiamy tak do całkowitego zastygnięcia, przycinamy do pożądanej wysokości i dekorujemy ciasto. Z pozostałego karmelu można wykonać samodzielne wzorki.

 

Tort gotowy! 🙂

Smacznego!

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *