Świąteczne pierniki po raz drugi

Czy Wasz dom już pachnie świątecznymi wypiekami?

W takim razie dzisiaj przedstawię bardzo prosty przepis na świąteczne pierniki, które powinniście robić w towarzystwie Waszych dzieci. Dzieci uwielbiają pomagać mamą przy pieczeniu – przynajmniej moja najmłodsza córka TAK.

DSC08859_a

Do wykonania pierniczków potrzebujemy:

200 g mąki

50 g kakao

50 g margaryny lub masła

100 g miodu

100 g cukru

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy w tzw. łaźni parowej, czyli w naczyniu szklanym postawionym na garnczku z gotującą się wodą. Po rozpuszczeniu i połączeniu się składników – szklane naczynie ściągamy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz łączymy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do stopionej margaryny wbijamy jajko, dodajemy przyprawy piernikowej i pozostałe połączone ze sobą wcześniej suche składniki. Tak wyrobione ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

Po schłodzeniu (około 30 min) ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,5cm i foremkami wyciskać piernikowe kształty. Pierniczki umieścić w foremce na ciasto na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez 10-15 min.

DSC08835_a
DSC08832_a

 Jak przygotować lukier?

200 gr. cukru pudru
1 białko z jajka
sok z cytryny

Cukier puder ukręcić razem z białkiem. Dodajemy sok z cytryny w takiej ilości aby lukier był gładki.
Lukier powinien łatwo się zsuwać z łyżki.

DSC08858_a
Te pierniczki można wykorzystać jako dekorację choinkową lub podarować je w prezencie 🙂
SMACZNEGO!!!
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *