Smażone krewetki

Przepyszne danie dla lubiących owoce morza a w szczególności krewetki.

DSC08827_a

Dla 2 osób należy przygotować:

  • 750 gr. krewetek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół soku z cytryny
  • trochę tartego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0, 5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne

 

Przygotowanie:

Krewetki polewam sokiem z cytryny. Na rozgrzany rondel wlewam olej, dodaje wyciśnięty przez praskę czosnek, roztarty imbir i pozostałe przyprawy. Mieszam. Dodaje krewetki i miód. Smażę mieszając delikatnie aż miód zaczynie się zagęszczać – około 5-7 minut.

Podawać z tostami z bagietki francuskiej z masłem czosnkowym lub toskańskim.

Do tego dania aż się prosi aby zaserwować białe wino 🙂

SMACZNEGO!!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *