Sernik londyński

Sernik ten jest prawdziwą klasyką smaku i przypuszczam. Ma bardzo neutralny, nienarzucający się smak i lekko kremową strukturę. Nie jest jednak ani ciężki, ani mazisty. Fajnego posmaku nadaje mu polewa ze śmietany.

DSC07162_a

Przepis znaleziony u Nigelli Lawson.

DSC07166_a

Składniki

Składniki na spód: [pominęłam]

  • 150 g ciastek digestive
  • 75 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
  • 150 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka jajek
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Polewa:

  • 145 ml kwaśnej śmietany [użyłam gęstego jogurtu]
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas gotowania: 60 min
  • Ilość porcji: 15-20 porcji
  • Poziom trudności: średnie

Przygotowanie

1. Zmiel (lub rozgnieć) ciasteczka na okruchy, dodaj masło i dokładniej wymieszaj. Wyłóż ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłódź formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Ubij serek, aż stanie się gładki; dodaj cukier. Miksując, wbijaj po kolei jajka i żółtka jajek, dodaj wanilię i sok z cytryny.
4. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. W czajniku zagotuj wodę. Owiń formę podwójnie złożoną folią, włóż do większej formy. To uchroni sernik od wody.
5. Wlej masę serową do formy z ciasteczkowym spodem. Większą formę zalej gorącą wodą, mniej więcej do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i „sztywna” na tyle, że polewa nie wsiąknie.
Ubij śmietanę [jogurt] z cukrem i wanilią, rozsmaruj ją na powierzchni sernika. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Uwaga: tego rodzaju sernika nie pieczemy do tzw. „suchego patyczka”, zawsze po włożeniu patyczek będzie wilgotny

Ostrożnie wyjmij i odpakuj formę z folii i ostudź. Włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *