Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora najlepsza jest wiosną i latem, ale każda inna pora roku będzie też dobra na jej wykonanie.

Jest bardzo prosta i nie zabiera nam dużo czasu.

DSC01765_ab

Składniki:

  • kalafior średniej wielkości
  • 3 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 5-6 jaja rozmiar L
  • kwaśna śmietana
  • majonez, dobrej jakości
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka zielona do dekoracji

DSC01768_ab

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroj jaka w plastry. Kalafior, podziel na różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie z odrobiną vegety. Pomidory obierz ze skórki i przekroj każdy na pół. Połówki pomidorów pokrój w plastry. Cebulę posiekaj drobno. Śmietanę połącz z majonezem w proporcjach: 2/3 śmietany + 1/3 majonezu (jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak sosu można dodać więcej majonezu.

Układanie sałatki:

W głębokich półmiskach układamy w pierwszej kolejności drobno rozczłonkowany kalafior. Warstwę kalafiora delikatnie solimy i pieprzymy. Na tej warstwie układamy pokrojone w plastry połówki pomidorów, które też delikatnie solimy i pieprzymy. Na pomidory posypujemy drobno pokrojona cebulę. Następnie układamy pokrojone w plastry połówki jajek. Należy je, po ułożeniu, również osolić i opieprzyć. Na koniec warstwy polewamy sosem z majonezu i śmietany i dekorujemy posiekaną zielona pietruszką.

SMACZNEGO!!!

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *