Sałatka warzywna zawinięta w plaster szynki

Sałatka warzywna podana fantazyjnie – koktajlowo – na tak zwany „raz”.
Wspaniale sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach.

DSC07692_a

Składniki

•20 plastrów dowolnej szynki
•2 jajka
•2 spore ziemniaki
•2 marchewki
•4 łyżki groszku konserwowego
•4 łyżki kukurydzy konserwowej
•½ cebuli
•1 łyżka majonezu
•2 ogórki kiszone
•1 pietruszka
•kawałeczek selera
•sałata do dekoracji
•przyprawy: sól, pieprz

 

DSC07693_a

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotuj w mundurkach do miękkości przez ok. 30 min. Jajka ugotuj na twardo. W tym czasie pokrój w kosteczkę ogórki i obraną cebulę.

Wyjmij warzywa z garnka i ostudź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wszystkie warzywa połącz ze sobą. Dodaj kukurydzę, groszek zielony i dużą łyżkę majonezu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj.

Sałatkę porozkładaj na plastrach szynki (ok. 1/3 długości plastra) i zawiń w ruloniki. Zepnij wykałaczką, a w powstałe otwory po bokach włóż liście sałaty.

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *