Prosta pasta słonecznikowa

Ostatnio zaczęłam się interesować zdrowym żywieniem. Nie żebym od razu przeszła na wegetarianizm, ale chciałam spróbować potraw które są zdrowe, niedrogie i do tego bardzo smaczne.
Zaczęłam od naprawdę bardzo prostej i bardzo smacznej pasty słonecznikowej. Nie jest mdła jak mogłoby się wydawać. Świetna z każdym rodzajem pieczywa.
Zapraszam do wypróbowania!
pasta słonecznikowa

pasta słonecznikowa
Składniki:
  • 200 g słonecznika / 1 1/2 szklanki
  • 5 suszonych pomidorów
  • pęczek pietruszki, zgrzebnie posiekany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 – 4 łyżki  wody
  • sól i czarny pieprz

pasta słonecznikowa

Przygotowanie:

  1. Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.
  2. Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.
  3. Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce przez 3 – 4 dni.
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *