Poledwica wolowa ze smardzami w ciescie francuskim

DSC07610_a

DSC07623_a

Składniki

  • 4 filety z polędwice wołowej lub wieprzowej (plastry o grubości około 1,5cm)
  • 1 cebula szalotka (słodka)
  • pieczarki kasztanowe
  • 10g masła
  • 4-5 szt smardze (suszone należy zamoczyć na 30 min)
  • 1 kieliszek sherry
  • 1 garść tymianku
  • 4 kwadraty ciasta francuskiego
  • SOS:
  • pozostałe ze smażenia grzyby
  • 80ml sherry
  • śmietana 36%
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 40 min
  • Ilość porcji: 4 porcje
  • Poziom trudności: średnie

Przygotowanie

1. Przygotowujemy sobie 4 kwadraty ciasta francuskiego.
Na łyżce masła z obu stron podsmażam plastry polędwicy – po około 2 min z każdej strony. Zdejmujemy je z ognia i odkładamy na talerz;

2. Pozostały tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni i podsmażamy na nim szalotkę – drobno pokrojoną. Cebulka powinna być zeszklona;

3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki a po chwili pokrojone smardze. Grzyby dobrze przesmażamy;

4. Dodajemy wino i smażymy tak długo aż płyn odparuje;

5. Na koniec garść tymianku i gotowe.

6. Na przygotowane wcześniej ciasto francuskie układamy : wstydzony farsz grzybowy, a na grzybach układamy polędwice  Cisto po bokach smarujemy rozkłóconym jajkiem i sklejamy w sakiewkę łącząc je na polędwicy. Pakieciki przewracamy do góry nogami. Przed włożeniem do pieca nacinamy ciasto i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do

7. Sos: pozostałe grzyby łączymy z 80 ml sherry i dodajemy śmietankę kremówkę. Mieszamy do zgęstnienia sosu.

Sakiewki podajemy z sosem oraz sałatką z rukwi wodnej z oliwą i octem sherry.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *