Pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym

Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z najsmaczniejszych jest wersja pieczona, nadziewana mięsem i wątróbką. Taką kaczkę podaje się w mej rodzinie na wyjątkowo uroczystych obiadach. Polecam zamiast kaczki piec kaczora – ma mniej tłuste mięso, a i gabaryty jego są okazalsze.
Pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym

Składniki

ilość porcji: 4
  • 1 kaczka/kaczor
  • 1 łyżka majeranku
  • 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub indyk)
  • 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
  • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 utartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

 Pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym

 Pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 20 min |Gotowanie: 3 godz | Czas dodatkowy: 1 dzień, marynowanie

  1. Kaczora natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
  2. Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kaczki, a otwory zaszyć lub spiąć wykałaczkami
  3. Kaczora włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
  4. Naczynie z kaczką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2-3 godziny (zazwyczaj tyle godzin ile ważył kaczor, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso miękkie. Ma być rumiane.).
Pamiętaj, że dobrze wypieczona kaczka ma mięso idealnie odchodzące od kości!
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *