Nowoorleańska sałatka Coleslaw

Tak jak obiecałam podaje poniżej przepis na nowoorleańską sałatkę Coleslaw, którą podałam do marnowanych udek z tamari.

DSC06930_a

Przepis został zaczerpnięty z książki kucharskiej Nigella Lawson, pt. NIGELLA EKSPRESOWO.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej (ok. 1 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 dymki
  • 200 g dobrego majonezu (najlepiej ekologicznego)
  • 4 łyżki maślanki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 100 g orzechów pekan, posiekanych
  • sól i pieprz do smaku
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 6 porcji
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

1. Obierz i poszatkuj kapustę, ręcznie albo malakserem.
2. Obierz i utrzyj marchew oraz drobno pokrój seler naciowy i dymki.
3. Wymieszaj majonez, maślankę, syrop klonowy oraz ocet i starannie wymieszaj warzywa z sosem.
4. Dopraw sałatkę i wymieszaj z siekanymi orzechami.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *