Naleśniki z kurkami

Dzisiaj byłam na grzybach z moja mamą, a właściwie na kurkach, bo tylko takie o tej porze jeszcze gdzieniegdzie można było znaleźć. Ponieważ znudziła mi się jajecznica na leśnych grzybach wymyśliłam sobie naleśnikowe sakiewki 🙂

DSC07350_a

DSC07352_a

Składniki

  • Naleśniki:
  • – szklanka mąki
  • – 1/2 szklanki mleka
  • – 1/2 szklanki jasnego piwa
  • – jajko
  • Nadzienie:
  • – 350g kurek
  • – cebula
  • – 200g serka wiejskiego
  • – 1/2 cytryny
  • – tymianek
  • – olej
  • – masło
  • – sól
  • – biały pieprz
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 4 porcje
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

1. Grzyby oczyści, większe pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju i 2 łyżkach masła. Dołożyć kurki oraz posiekany lub suszony tymianek, smażyć 10 min. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Kilka grzybów odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z serkiem wiejskim, podgrzać.
2. Zmiksować mleko, piwo, mąkę, jajko i szczyptę soli. Jeżeli trzeba, dolać wody (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Odstawić na 20 min. Na oleju usmażyć złote naleśniki. na każdy nałożyć po łyżce ciepłego farszu.
Uformować mieszek i związać.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *