Muffinki z olejem z orzecha laskowego

Olej z orzechów laskowych – jest tłoczony na zimno z owoców leszczyny, czyli orzechów laskowych. Można przechowywać go od 6 do 8 miesięcy, ponieważ jest olejem nieschnącym. Zawiera aż 78% kwasu olejowego oraz 14% kwasu linolowego. Poza tym jest bogaty w minerały i białko. Jest stosunkowo odporny na ciepło. Ma złoto-żółty kolor i wyraźnie wyczuwalny orzechowy aromat. Ma delikatny smak. Dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy i obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Spróbuj dodać go do ciasta, które zyska nowy, niepowtarzalny smak. Jest również znakomitym dodatkiem do zimnych sosów do sałatek i surówek, a także do deserów i sałatek owocowych. Olej z orzechów laskowych jest ceniony przez szefów kuchni, więc warto wypróbować go w domowych warunkach.

DSC02082_b

 

Składniki:

Ciasto na babeczki:

  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 100g musu z jabłek
  • 70g drobnego cukru trzcinowego
  • 50g mielonych orzechów laskowych
  • 40g oleju laskowego ( z orzechów laskowych)
  • 100ml wody
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

Krem:

  • 240g śmietanki 30%
  • 200g czekolady mlecznej
  • 10g posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy

Posypka:

  • 20g posiekanych orzechów laskowych

Składniki na 12 sztuk babeczek

DSC02092_b

DSC02077_b

Zaczynamy od suchych składników.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i mielone orzechy laskowe.Wszystko mieszamy a następnie do suchych składników dodajemy wodę, mus z jabłek oraz olej z orzechów laskowych. Całość dobrze mieszamy i przekładamy do papilotek gdzieś do 2/3 wysokości. Następnie wypełnione papilotki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 min (do suchego patyczka).

Kiedy babeczki rosną w piekarniku zabieramy się za krem. Do rondelka przelewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszając ogień wsypujemy całą posiekaną czekoladę i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiej masy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną skórkę. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy aż zastygnie.

Kiedy muffinki się upieką i ostygną, rękawem cukierniczym dekorujemy je kremem i obsypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *