Marynowane udka z tamari, czosnkiem i ryżem kokosowym

Siedziałam ostatnio w domu i przeglądałam kanały kulinarne w poszukiwaniu nowych wyzwań. Trafiłam na Włocha mieszkającego w Stanach Zjednoczonych, który z zawodu jest cukiernikiem, ale postanowił podzielić się swoim talentem kulinarnym. Nazywa się Buddy Valastro. Facet gotuje proste ale wykwintne w swoim smaku dania. Dzisiaj zaprezentuje Wam – marynowane udka z tamari, czosnkiem i ryżem kokosowym. 

DSC06928_a

Do tego dania proponuje przepyszną Nowoorleańską sałatkę Coleslaw z przepisu Nigella Lawson (szukaj przepisu na moim blogu :))

DSC06931_a

Składniki

  • 12 udek z kurczaka bez kości, z usuniętym nadmiarem tłuszczu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki tamari
  • 1/4 szklanki octu z wina ryżowego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego obranego i startego imbiru
  • 4 szalotki, pokrojone na cienkie plasterki po przekątnej
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu

Składniki na ryż kokosowy:

  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 puszka mleka kokosowego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas gotowania: 35 min
  • Ilość porcji: 6 osób
  • Poziom trudności: średnie

Przygotowanie

1. W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, tamari, ocet z wina ryżowego, oliwę i miód. Dodaj pieprzu do smaku, wymieszaj.
2. Obtocz udka w marynacie i albo smaż je od razu albo pozostaw przykryte w chłodzie przez kilka godzin aby dobrze przeszły marynatą.
3. Rozgrzej patelnie grilową na średnim ogniu. Smaż udka z każdej strony po 4-5 minut.
4. Przelej pozostałą marynatę do rondelka. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Polej udka ciepłą marynatą. Smaż dalej udka aż będą dobre (ok. 10-12 minut).

Sposób przygotowania ryżu kokosowego:

1. Wlej do rondelka wodę, mleko, dodaj sól i wsyp ryż jaśminowy. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Wymieszaj raz ryż i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.

Podawaj udka posypane posiekaną szalotką i ziarnami sezamu. Podawaj z ryżem kokosowym i nowoorleańską sałatką Colesław.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *