Leczo z klopsikami

To danie mięsne pochodzi z programu ABC Gotowania, które prowadzi Marieta Marecka.

Klopsiki, frankfurterki i duża ilość warzyw – naprawdę można się najeść.

logo g&s_białe na przezroczystym tle_ab

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki
  • 3 cebule
  • 2 duże pomidory, obrane ze skórki
  • 4 ząbki czosnku + 1 do klopsików
  • 4 frankfurterki
  • 500 ml wody, wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 200 g wędzonego, parzonego boczku
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • ½ namoczonej w mleku lub wodzie czerstwej kajzerki
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • bułka tarta
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • cukier

DSC01895_ab

Przygotowanie:

Papryki i pomidory myjemy i suszymy.
Papryki kroimy w ok. 1 cm paski, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki, a pomidory w sporą kostkę.
Boczek kroimy w kostkę , a kiełbaski w plasterki.
Do rozgrzanego garnka bez dodatku tłuszczu dodajemy boczek, jak się ładnie zrumieni dodajemy kiełbaskę i rumienimy całość. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, który zostawiamy w garnku, a mięso przekładamy do miseczki. Jeśli w garnku jest za mało tłuszczu dolewamy olej lub oliwę. Jak się ponownie rozgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy ją dotąd, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy do niej czosnek i krótko razem smażymy mieszając.
Do garnka dodajemy paprykę, ostrą i łagodną paprykę (przyprawę), podlewamy odrobiną wody lub wywaru, przykrywamy garnek i dusimy całość ok. 20-30 minut.
W tym czasie namoczoną w mleku kajzerkę dokładnie odciskamy, przekładamy ją do miski, dodajemy mielone mięso i mieloną kolendrę, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i wyrabiamy masę.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy klopsiki w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym tłuszczu.
Do papryki dodajemy pomidory i dusimy dalej 10 minut. Do warzyw dodajemy boczek i kiełbaski, oraz usmażone klopsiki. Gotujemy razem kolejne 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W razie potrzeby zagęszczamy całość wodą z mąką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem lub miodem.

Print Friendly

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed

Znajdziesz mnie w Raporcie Blogi Kulinarne 2012
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!