Jabłka karmelizowane w miodzie z serkiem mascarpone i kruszonką bakaliową

Jesień to czas na jabłka, gruszki i śliwki. Uwielbiam sezonowość w owocach i nie tylko. Dania stają się różnorodne a desery niepowtarzalne. Każdy w mojej rodzinie ma swój ulubiony deser i czeka na odpowiednią dla niego porę roku.

DSC08305_a

To szybki i słodki deser, jaki z łatwością przyrządzimy z:

-2 jabłek
-2 łyżek miody naturalnego
-2 łyżek cukru brązowego
-1 laski cynamonu
Jabłka trzeba obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić cukier brązowy – dodać miód i całość rozgrzać. Wrzucić pokrojone jabłka i laskę cynamonu, dusić je razem 3-4 minuty.

Do kremu mascarpone potrzebujemy:
-80g sera mascarpone
-2 łyżek śmietany 30%
-1 łyżeczki cukru waniliowego
Ser mascarpone trzeba wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy. Odstawić w chłodne miejsce.

Kruszonka:
– 4 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki jasnego sezamu
-2 łyżki orzechów włoskich
-2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Wstawić do lodówki na 30 min, następnie wysypać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
Na talerz wykładamy serek, na niego jabłka wraz z sosem z duszenia, całość dekorujemy bitą śmietaną, kruszonką i miętą.

SMACZNEGO!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *