Gazpacho

Gazpacho – hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji.

DSC06850_a

Nie wymaga ona gotowania i jest podawana na zimno (jeśli nie mamy czasu na jej schłodzenie, można dorzucić kostki lodu). Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Niegdyś składniki gazpacho krojone były ręcznie, obecnie zazwyczaj do ich rozdrobnienia używa się miksera. Do zupy często podaje się, umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (np. okruchy chleba, drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki czy orzechy), które można według uznania samemu dorzucać do zupy.

Mój przepis jest tak łatwy, że wykonać jest go w stanie każda nawet nie zajmująca się gotowaniem osoba.

Składniki

  • 3 pomidory duże i bardzo dojrzałe
  • 1 średni ogórek świeży
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 dużej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1/8 szklanki oliwy z oliwek
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 15 min
  • Ilość porcji: 4 osoby
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

1. Warzywa obieramy.
2. Wrzucamy do miksera.
3. Miksujemy i schładzamy.
Podajemy z pieczywem.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *