Doskonały pasztet warzywny

To chyba najlepszy pasztet, jaki kiedykolwiek jadłam (przepis znalazłam na  www.jadlonomia.com). Jest wilgotny, zwięzły, świetnie się kroi, dobrze rozsmarowuje się na chlebie, a do tego ma wspaniały aromat warzyw i orzechów. Doskonale smakuje lekko połaskotany żurawiną. Można zjeść go na pajdzie dobrego chleba, a można po prostu zjeść gruby plaster bez żadnych dodatków. W smaku jest słodki, delikatny i doprawiony. Dla mnie tak właśnie powinien smakować  pasztet warzywny.

pasztet warzywny

pasztet warzywny

Składniki na średnią keksówkę:
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
  • 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz

pasztet warzywny

Przygotowanie:
1. Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
2. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
3. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *