Chłodnik z botwiną

Chłodnik – zupa kuchni staropolskiej oraz litewskiej.

Jak wskazuje nazwa, jest to potrawa podawana na zimno, często na bazie jogurtu, zsiadłego mleka czy kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwiną.

botwinka

Najlepiej przyrządzać chłodnik późną wiosną i latem, kiedy pojawiają się świeże warzywa.

Jako dodatki stosuje się np. rzodkiewkę, koper, jajka na twardo czy dymkę.

Moja propozycja jest prosta w wykonaniu i bardzo dobra. Jest to przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.

Składniki

  • 4 szkl. zsiadłego mleka (domowej roboty) lub kefiru
  • 2-3 ogórki świeże
  • pęczek botwinki (ok. 30dkg)
  • 5 jajka
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek kopru i szczypioru (siedmiolatka)
  • sok z cytryny
  • cukier, pieprz i sól do smaku
  • Czas gotowania: 60 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie

1. Jajka ugotować na twardo. Botwinkę opłukać, drobno pokroić (buraczki, łodygi i liście) i gotować (najpierw wrzucając do garnka pokrojone buraczki, potem łodygi a na końcu liście) pod przykryciem w małej ilości wrzącej wody. Do gotowania botwiny można dodać sok z cytryny dla zachowania koloru i trochę cukru aby botwina szybciej zrobiła się miękka.
Po ugotowaniu wszystko ostudzić.

2. Wszystkie warzywa zetrzeć na tartce (jajka, ogórek – obrany, rzodkiew, buraczki).

3. Mleko roztrzepać, dodać do niego botwinkę i warzywa.

4. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.

Podawać na zimno z pieczywem lub ziemniakami.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *