Aromatyczny Tort Czekoladowy

Szukając inspiracji na ciasto czekoladowe trafiłam na Tort Walentynkowy na blogu Kwestia Smaku. To było to. Konsystencja idealna, smak niebiański a wrażenia nie do opisania. Jedno jeszcze pragnę potwierdzić im dłużej się powstrzymamy od jedzenia go tym jest lepszy, niczym dobre Pinot Noir, aromatyczne, z głębią smaku i zaskakujących aromatach.

DSC07527_a

 

 
DSC07524_a

Składniki

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki brandy
  • 5 łyżek likieru kawowego Kahlua
  • 50 g kakao
  • 250 g masła roślinnego
  • 160 g cukru brązowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 jaj
  • 60 g mąki razowej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek domowych konfitur z wiśni
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Czas gotowania: 65 min
  • Ilość porcji: dużo 🙂
  • Poziom trudności: średnie

Przygotowanie

W garnku na kąpieli wodnej rozpuściłam połamaną gorzką czekoladę, masło roślinne, brandy, likier, kakao z 125 ml letniej wody. Do momentu połączenia wszystkich składników garnek trzymałam w kąpieli by później całość przestudzić. Gdy masa by gotowa na łączenie się z resztą składników żółtka oddzieliłam od białek, ubiłam je na lekko puszystą masę. Połączyłam je wówczas z masą czekoladową mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki. Ubiłam wtedy pianę z białek z dodatkiem cukru i połączyłam w dwóch etapach z reszta ciasta. Formę o średnicy 27 cm wyłożyłam papierem posypałam płatkami migdałów oraz przykryłam konfiturą z wiśni. Wylałam na wiśnie masę czekoladową i całość wstawiłam na 1godzinę i 5 minut do nagrzanego na 160o piekarnika. Ciasto się nie przyrumieniło, patyczek po tym czasie był już suchy. Gdy ciasto przestygło przełożyłam je na paterę obracając o 180o.  Polewę zrobiłam ściśle według przepisu z blogu Kwestia Smaku tzn. ponownie w rondelku ustawionym w kąpieli wodnej rozpuściłam na jednolitą masę 200 g ciemnej czekolady, 125 ml kremówki oraz 60 ml likieru Kahlua. Gdy polewa odpowiednio zgęstniała udekorowałam nią ciasto dodając na brzegi parę płatków migdałów.

SMACZNEGO !!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *