Angielskie bułeczki z maślanką

Angielskie bułeczki przepisu Nigelli Lawson to istny cud. Idealne bułeczki na śniadanko. Wspaniałe jeszcze ciepłe ze świeżym masełkiem i konfiturą. Do tego kubek mleka, kakao czy herbaty. Czego chcieć więcej…No może słoneczka za oknem 🙂

Składniki:

  1. 500g mąki pszennej
  2. 2 łyżeczki sody
  3. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 2 łyżeczki cukru
  5. 50g masła
  6. 25g tłuszczu roślinnego/masła/smalcu
  7. 140ml maślanki/kwaśnej śmietany 18%

angielskie bułeczki z maślanką

Sposób przyrządzania:

Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy rozpuszczone masło, tłuszcz i maślankę. Wyrabiamy ciasto. Blat posypujemy mąką i układamy ciasto na około 4 cm wysokości. Wykrawamy kółka falista foremką. Smarujemy bułki rozmąconym jajkiem.

Podawać z gęstą śmietaną i syropem lub dżemem.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *