Polędwiczki z boczkiem w sosie śliwkowym

Bardzo delikatne mięso polędwiczki wymusza przygotowanie go w kilka minut. Nie można tego mięsa zbyt długo smażyć czy też dusić. Wystarczają 2-3 minuty z każdej strony. Polędwiczki to też ten rodzaj mięsa, który smaczny jest sam w sobie. Można je posypać tylko solą i pieprzem i też będą bardzo smaczne.

Tym razem polędwiczki zostały przygotowane z boczkiem w sosie śliwkowym. To połączenie smaków tworzy bardzo wykwintne, wyrafinowane i doskonałe doznania dla podniebienia.

DSC08435_a

Co kupić:

polędwiczka ok. 500g
boczek pokrojony w plasterki ok. 200g
śliwki 350g
2łyżki miodu
2 łyżki cytryny
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki chilli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka powideł śliwkowych
sól
pieprz
DSC08433_a DSC08434_a DSC08437_a
Przygotowanie:
1.       Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2 cm i ręką delikatnie je oklepujemy.
2.       Następnie polędwiczki przyprawiamy solą i pieprzem oraz owijamy pokrojonym w plasterki boczkiem, a następnie posypujemy tymiankiem.
3.       Tak przygotowane polędwiczki obsmażamy na maśle z  dodatkiem niewielkiej ilości oleju (aby masło nam się nie przypalało) przez ok. 2-3 min z jednej i drugiej strony.
4.       Oddzielamy śliwki od pestek.
5.       W oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy z miodem, cytryną, cynamonem i chilli.
6.       Kiedy polędwiczki są usmażone, zdejmujemy je na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cały czas mieszając nasze śliwki.
7.       Kiedy śliwki zmiękną wlewamy do nich wcześniej przygotowany sos, cały czas mieszając czekamy aż zacznie bulgotać.
8.       Sos doprawiamy solą i pieprzem a także zagęszczamy ok.1 łyżeczką powideł śliwkowych.
9.       Do sosu wrzucamy nasze polędwiczki i delikatnie je podgrzewamy.
SMACZNEGO!!!

Jak zrobić:

poziom: średni
porcji: 2-4
czas: 60min

Print Friendly

2 Replies to “Polędwiczki z boczkiem w sosie śliwkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *